Olejek migdałowy jest jednym z olejów roślinnych o bogatym w witaminy, kwasy tłuszczowe i minerały składzie, który jednocześnie nie powoduje reakcji alergicznych i nie podrażnia. Z tego powodu chętnie wykorzystuje się go w pielęgnacji skóry wrażliwej, przesuszonej i włosów o zwiększonej porowatości. Te ciekawostki na temat olejku migdałowego mogą cię zaskoczyć!
1. Olej migdałowy pozyskuje się z dwóch rodzajów migdałów.
Naturalny olejek migdałowy wytłaczany jest z nasion migdałowca pospolitego, który występuje w dwóch odmianach. Stąd mamy olej ze słodkich migdałów (odmiana dulcis) lub olej z gorzkich migdałów (odmiana amara).
2. Olej z gorzkich migdałów może być trujący.
W kosmetyce zazwyczaj stosuje się olej ze słodkich migdałów, ponieważ ten wytłaczany z gorzkiej odmiany tego drzewa może być trujący. Nasiona gorzkiego migdału zawierają toksyczny związek, który może przekształcać się w trujący kwas pruski (cyjanowodór).
3. Olej ze słodkich migdałów nadaje się do pielęgnacji niemowląt.
Migdałowy olejek naturalny jest uniwersalny i nadaje się do każdego typu skóry, ale mimo tego polecany jest w szczególności dla skóry suchej i wrażliwej. Z tego względu świetnie sprawdza się w pielęgnacji delikatnej, łatwej do podrażnienia skóry niemowląt, która też wymaga nawilżenia.
4. Olej z migdałów zaleca się w pielęgnacji skóry w trakcie ciąży.
Właściwości uelastyczniające i odmładzające olejku migdałowego sprawiają, że zaleca się jego stosowanie na skórę miejsc newralgicznych u kobiet ciężarnych. Olejek warto nakładać tam, gdzie pojawiać mogą się w trakcie lub po ciąży rozstępy i cellulit.
5. Olejek migdałowy używa się do produkcji perfum, mydeł i kremów.
Uniwersalność, bogaty skład i bezpieczna formuła olejku sprawia, że producenci wykorzystują go bardzo często jako bazy do produkcji perfum (te na bazie oleju wolniej się ulatniają), mydeł oraz kremów. Produkty na bazie oleju migdałowego dobrze się wchłaniają i nie obciążają.
6. Olej migdałowy pozyskuje się wyłącznie w trzech krajach.
Migdałowiec pospolity to drzewo, które można spotkać na południu Europy i północy Ameryki. Plantacje roślin hodowanych do produkcji olejku migdałowego znajdują się we Francji, Hiszpanii oraz Kalifornii.
7. Olej ze słodkich migdałów jest przydatny do użytku przez pół roku.
Każdy olej roślinny ma określony termin przydatności. Czysty olejek migdałowy nadaje się do użyci przez okres 4-6 miesięcy od otwarcia opakowania. Nie jest w tym względzie rekordzistą, bo są zarówno olejki mniej i bardziej trwałe.
8. Olej migdałowy nie rozpuszcza się w alkoholu, ale w chloroformie tak.
Jak wszystkie oleje, także ten ze słodkich migdałów jest nierozpuszczalny w wodzie. Bardzo słabo rozpuszcza się także w alkoholu, za to łatwo rozpuścić go w eterze lub chloroformie.